En marxa el primer estudi per a determinar els resultats dels parts normals atesos per llevadores als hospitals catalans

logo-coib

[dimecres, 4 de maig de 2016]
El Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya  (CCIC) impulsa el primer estudi per a determinar quina és la proporció de parts normals –sense riscos obstètrics- atesos per llevadores als hospitals públics catalans, una dada que es vol comparar amb els registres generals de salut dels nadons en el moment de néixer i que aportarà llum sobre els resultats obtinguts en els casos dels parts atesos íntegrament per les llevadores. Unes dades que, fins ara no han estat explorades a nivell global a Catalunya.
«Aquest estudi servirà per evidenciar els resultats d’aquests parts de dones sanes i de les seves criatures i reforçar així la necessitat de promoure espais específics per que les dones sanes puguin ser ateses per llevadores en un ambient segur i alhora càlid i confortable», explica Ramon Escuriet, membre de la comissió de llevadores del CCIC i coordinador de l’estudi.
El debat sobre quin és el millor model d’atenció a la maternitat és global. Existeixen al món diferents models d’atenció dels serveis de maternitat, amb diferències en les intervencions i en els resultat de les mateixes. Diferents estudis han mostrat els bons resultats que s’obtenen en unitats d’atenció al part separades de les unitats obstètriques clàssiques i el que suposa en termes d’intervenció obstètrica – com el cas de les cesàries – i de reducció de costos en l’atenció a parts de dones que no presenten riscos obstètrics afavorint la salut de la dona i del seu fill.
L’estudi espera recollir aquestes dades i poder estudiar la situació a Catalunya amb l’objectiu d’afavorir la promoció d’aquests espais específics per a les dones sanes que no presenten cap risc ni complicació en el part.
L’estudi, el resultat del qual es donarà a conèixer el 2018, està coordinat per l’Hospital General de l’Hospitalet i recollirà les dades dels casos de parts normals i d’un sol nadó atesos per llevadores a l’Hospital General de l’Hospitalet, Hospital Parc Taulí de Sabadell, Hospital Sant Joan de Déu de Manresa, la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell, Fundació Sant Hospital de la Seu d’Urgell, Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Hospital del Vendrell, Hospital de Terrassa, Consorci Sanitari Alt Penedès, Hospital Arnau de Vilanova, Hospital del Mar, Hospital Joan XXIII de Tarragona, i fins 10 hospitals més que en l’actualitat estan tramitant la seva adhesió a l’estudi.
Enllaços d’interès:
 
Nova publicació: L’atenció a la maternitat a diferents països. La contribució de la llevadora
En aquesta mateixa línia, el CCIC ha publicat, en col·laboració amb el Departament de Salut i dins el marc del projecte europeu COST Action 1405 “BIRTH”, el llibre «L’atenció a la maternitat a diferents països. La contribució de la llevadora». En aquest document es mostren diferents  models d’atenció a la maternitat que poden ser útils per identificar bones practiques i altres tipus d’organització de l’atenció que puguin ser traslladables al nostre entorn, com ara les unitats específiques per l’atenció als parts de les dones que presenten un bon estat de salut i que desitgen ser ateses amb la mínima intervenció.
Consulteu el document:
 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>